Wendy Boumans

Krefelderstrasse 258 / 47877 Willich / T. (0031) 6 46 27 33 21 / E. wendy@gentilecoaching.nl

© 2019 Created by Gentile Coaching

Ode aan de dappere mensen die klaar zijn om het verhaal achter hun overgewicht te herschrijven...

July 14, 2017

Lief, dapper mens,

 

Ik weet wat het is om dik te zijn, ik weet ook wat het is om hiermee al dan niet met woorden geconfronteerd te worden.

Ik weet dat het niet fijn is om je door een mensenmassa te bewegen.

Ik weet dat de meeste ligbaden zo smal zijn dat je billen niet eens de grond raken, maar ergens blijven steken.

Ik weet dat je laarzen eigenlijk wel ontzettend mooi vindt, maar zegt van niet omdat ze niet over je kuiten passen.

Ik weet dat je grapjes maakt over voorin de auto zitten als er meerdere mensen meegaan, om maar niet op de achterbank gepropt te worden.

Ik weet dat je achtbanen eigenlijk best heel sjiek vindt en je eigenlijk helemaal niet "op de tassen wilt passen, maar mee wil over de kop, in de kurkentrekker en gillen in het donker ín zo'n karretje.

Ik weet dat vliegtuigstoelen ontzettend oncomfortabel zijn en je het aan het raam of gangpad wil zitten, zodat je maar één iemand (het liefst je medereiziger) tot "last" bent.

Ik weet dat terrasstoelen heel ongemakkelijk kunnen zitten en dat je hoopt dat er maar niet van die trendy leuke Franse bistrostoeltjes zijn, waardoor je de hele avond niet durft te bewegen.

Ik weet dat die zelfspot echt wel gemeend is, maar dat je af en toe ook heel verdrietig bent.

Ik weet dat je meer doorzettingsvermogen hebt dan menigeen, maar dat je dit vooral voor jezelf houdt.

Ik weet dat je maar blijft sporten als een malle, om maar net dat beetje meer conditie te hebben.

Ik weet dat het altijd en overal wel over eten en gewicht gaat.

Ik weet dat je mensen die "ik ben écht heel dik geworden, kijk maar... houden met moeite een klein rolletje vast" kunt afschieten, maar blijft glimlachen.

Ik weet dat je meer van alle gezondheidszaken, diëten en sportmogelijkheden afweet dan menigeen. Ik weet dat je ook al heel veel van die dingen geprobeerd hebt.

Ik weet dat je je steeds heilig voorneemt om "morgen" te beginnen. Ik weet ook dat je dat echt vanuit de grond van je hart meent. Ik weet dat er teleurstelling op teleurstelling volgt als het "morgen" ook niet lukt.

Ik weet dat je er soms écht vrede mee hebt.

 

Ik weet dat er nog 1000 en 1 van dit soort hele kleine dingen zijn die je leven nét iets minder mooi en leuk maken dan het zou kunnen zijn.

 

Ik heb vanaf mijn 13e ongeveer een haat-liefde verhouding met eten.

Omdat ik al op mijn 10e hormonaal in de puberteit kwam en sociaal emotioneel totaal uit balans was (lees: ik ging alles weg-eten), werd ik al gauw van het stevige kind dat ik altijd al was, via een volslank meisje, een dapper dikkerdje. Dat noem ik zo omdat ik tussen mijn 13e en 37e ontzettend veel pogingen, manieren en dingen geprobeerd heb om duurzaam af te vallen en gezond te blijven. Gezond...! Dat was altijd het ding voor mij. Ik heb in al mijn leeftijdsfasen gesport, ben met voeding bezig geweest en heb allerlei diëtistes en begeleiders gezien. Er is in al die tijd niemand geweest die eens met mij verder gekeken heeft. Waar zitten je overtuigingen? Waardoor komt het eigenlijk dat je eet als je eet? Is er een patroon? Hoe denk je over jezelf? Waar loop je tegenaan? Er is niemand die deze dingen met mij heeft besproken en er is niemand waar ik deze dingen met héb besproken. Want.. als ik me aan dit of dat zou houden, dan moest ik wel afvallen! Afvallen...! Dat was steeds het ding voor alle professionals die ik tegen ben gekomen.

Totdat ik verhuisde en er een praktijkondersteuner zich ging "bemoeien" met mijn astma. Deze vrouw was de eerste die tegen mij zei: "lieve Wendy, je hoeft dit niet alleen te doen". Dat was in 2008. Eind 2014 heb ik naar haar uitgesproken dat het me inderdaad alleen niet lukte en heb ik de stap gezet om me te laten helpen. Ik ben inmiddels 50 kilo lichter en heel veel kleine en grote mooie momenten rijker.

Toch komt het gevoel dat al die strijd niet nodig was geweest, steeds vaker bij me op. Als er één professional was geweest die mij in de meest moeilijke periode van mijn leven, mijn puberteit, had gevraagd naar het hoe en wat, iemand die écht aandacht voor me zou hebben gehad, had geluisterd tussen de regels door en mijn masker had doorgeprikt, had ik wellicht veel eerder voor mezelf gekozen.

 

Dit is precies hetgeen ik nog steeds mis. Mensen met fors overgewicht als mensen zien, aandacht geven en niet alleen advies en een lijstje met een weekmenu. Mensen met overgewicht weten heel veel over gezond eten en bewegen, wellicht wel meer dan een aantal diëtistes, voedingsdeskundigen en gewichtsconsulentes bij elkaar. Dat het steeds niet duurzaam lijkt te zijn, ligt niet aan inzet of doorzettingsvermogen. Dat ligt aan het feit dat er niet gekeken wordt naar hoe iemand zit "tussen zijn oren". Waar zitten de overtuigingen, angsten, dromen en feitelijkheden? Mensen met overgewicht zijn mensen om van te houden en het zijn mensen die je moet leren om van zichzelf te houden. Dat is de eerste stap naar goede gezondheid; een gezonde geest kan veel goed doen voor een gezond lichaam!

 

Daarom... daarom wil en kan ik jou, lief, dapper mens helpen om jouw leven mooier én gezonder te maken! Denk je er eens over na of je klaar bent om de stap te zetten? Ik kijk er naar uit.

 

Lieve groet,

Wendy

 

 

 

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Please reload

Recente berichten

April 3, 2019

March 26, 2019

December 21, 2018

Please reload

Archief
Please reload

Zoeken op tags
Please reload