Wendy Boumans

Krefelderstrasse 258 / 47877 Willich / T. (0031) 6 46 27 33 21 / E. wendy@gentilecoaching.nl

© 2019 Created by Gentile Coaching

Sweet memories! Het belang van het maken van herinneringen...

August 29, 2017

In de vakantie, vanuit mijn luie stoel op de camping in het prachtige Umbrië, schreef ik er al een weekendoverpeinzing over. Herinneringen... Dat was precies wat ik op dat moment aan het doen was; herinneringen maken aan die mooie vakantie. De onmogelijke wegen in Umbrië, de prachtige uitzichten, de pitoreske stadjes, het fenomenale uitzicht vanaf de camping, het bergop hardlopen, maar vooral de hele fijne tijd met degene waar ik van hou. Een tijd van ont-moeten en verbinden.

 

Vorig jaar ontmoette ik iemand die moeite had met het maken van herinneringen. Je zult denken "huh, zo moeilijk is dat toch niet"? Zij was gewend om alle situaties direct te beredeneren en relativeren. Dit was een strategie van haar om met vervelende gebeurtenissen om te gaan; "been there, done that", was haar strategie. Op dit punt in haar leven kwam ze erachter dat deze strategie haar ook weerhield van het maken van mooie herinneringen. Op het moment dat ze iets leuks meemaakte, relativeerde ze dit ook en weg was de herinnering. Dit bracht mij op het schrijven van dit blog, omdat het maken van herinneringen niet alleen leuk is, maar ook heel gezond voor je brein!

 

Wikipedia meldt dat "Een herinnering is een ervaring uit het verleden die in het geheugen is opgeslagen en die men zich voor de geest kan roepen. Herinneringen vormen het bewustzijn, en vormen als zodanig een onderdeel van het declaratief geheugen".

 

Herinneringen maken is belangrijk. Het voert te ver om in deze blog allerlei neurologische wetenschapsfeiten naar voren te brengen, maar in alle artikels over "herinneringen maken" komt naar voren dat het van belang is voor je cognitieve ontwikkeling. Herinneringen zijn kostbaar bezit; ze vertellen ons verhalen over ons leven en de momenten die we beleefd hebben. Ze laten ons terugdenken aan mooie en minder mooie momenten, maar vrijwel altijd aan momenten waarin emoties een rol spelen. Na verloop van tijd kunnen herinneringen vervagen en hoe fijn is het dan niet om met een oude bekende herinneringen op te halen? Herinneringen kunnen ook voor een rotgevoel zorgen. Dit kan geprikkeld worden door een bepaalde geur, muziek, een bepaalde datum of een geluid. Het fijne is dat deze zelfde prikkels ook kunnen zorgen voor mooie herinneringen!

 

Wie heeft er ooit een dagboek bijgehouden? Of misschien doe je dat nog steeds? Dat is een mooi voorbeeld van het reconstrueren van herinneringen. Ook kun je met behulp van bijvoorbeeld NLP-technieken herinneringen herkaderen, waardoor de scherpe kantjes van een vervelende herinnering worden weggehaald. Het maken, opslaan en herkaderen van herinneringen gebeurd allemaal in ons brein.

 

Het is echt de moeite om bewuster stil te staan bij het maken van herinneringen! Je wordt er blij van als je er aan terugdenkt en als je ergens blij van wordt zorgt dat weer voor een langzamere hartslag en meer rust. Blijf eens bewust stilstaan bij wat je op een dag hebt gedaan en hebt ervaren. Zitten daar misschien emoties of gebeurtenissen bij die voor jou de moeite waard zijn om op te schrijven? Je kunt ook een mooi gesprek met iemand hebben en een herinnering aan de ander opschrijven. Als je niet zo'n schrijver bent, kun je eventueel ook een tekening of foto maken. Als je vandaag begint, kun je op 31 december eens terugkijken op de dingen die je gedaan hebt en nagenieten!

 

Heb jij nog een leuke tip voor het maken en onthouden van herinneringen? Schrijf het gerust hieronder in de reacties!

 

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Please reload

Recente berichten

April 3, 2019

March 26, 2019

December 21, 2018

Please reload

Archief
Please reload

Zoeken op tags
Please reload