Wendy Boumans

Krefelderstrasse 258 / 47877 Willich / T. (0031) 6 46 27 33 21 / E. wendy@gentilecoaching.nl

© 2019 Created by Gentile Coaching

Trekken en duwen... én op het juiste moment loslaten; het geheim van balans vinden!

October 12, 2017

Maandagochtend 9.00uur. Ik druk op de bel bij mijn personal trainer. Het weekend was druk met een bezoek aan Zwitserland, maar ook heel gezellig! Een beetje moe klim ik de trap op naar de trainingsruimte, druk kletsend over vanalles en nog wat.  Ik begin aan de warming-up en mijn trainer vertelt wat ze bedacht heeft dat we gaan doen. Ik kijk haar een beetje ongelovig aan en vraag of ze de training bedacht heeft toen ze boos was. Ze kijkt me stralend aan en zegt: "nee, hoor. Jij gaat dat gewoon even doen hier op maandagochtend!" Ik begin aan de training en voel al snel mijn schouders niet meer, ik hijg als nooit te voren en kijk met een schuin oog in de spiegel naast me, terwijl ik "jumping jacks" doe en ik gewichtjes omhoog duw. Na de eerste set mag ik even op adem komen en vraag ik mijn trainer of die spiegel eigenlijk alles kleiner maakt. Ik lijk namelijk best wel slank in die spiegel! Weer een stralende blik: "Nee hoor, je ziet er gewoon zo uit, daar mag je trots op zijn"! Na 3 sets mag ik weer op de fiets voor de coolingdown en we kletsen nog even verder. Mijn trainer en ik zijn een goed stel (behalve als ze trainingen verzint als ze boos is :)), we hebben dezelfde kijk op het leven en dragen eenzelfde visie uit. Ik betrap me er dan ook op dat ik fluitend naar huis fiets, me fluitend omkleed en aan de administratie begin. Genietend laat ik haar dat ook weten en zij stuurt mij een leuk filmpje dat ze van me gemaakt heeft tijdens de training. Opnieuw vind ik het raar om mezelf te zien, ik heb nog steeds een beetje een ander beeld van mezelf. Balans in denken...

 

Maandagmiddag heb ik een gesprek met een warme, inspirerende vrouw. Onuitgesproken voelen we elkaar heel goed aan en lijken onze energiën te matchen. Ik vertel mijn verhaal, zij het hare, waarbij we elkaar raken door open en kwetsbaar te zijn. Mooi! We gaan uit elkaar met een dikke knuffel, aanvoelend dat we elkaar snel weer gaan zien en niet voor niets op elkaars pad gekomen zijn. Balans in voelen...

 

Dinsdagochtend 12.00 uur. Mijn wekelijkse netwerkmeeting begint en ik ben er helemaal klaar voor. Het is een fijne groep ondernemers, waar ik mag groeien en bloeien als ondernemer. De laatste weken merk ik dat ik in dat ondernemerschap nog niet helemaal de balans gevonden heb. Het is 24/7 aanwezig, dat is niet erg, maar het thema balans is hier wel ontzettend aan de orde. Balans in doen...

 

Woensdagochtend. Ik wil gaan hardlopen en pak mijn telefoon om mee te nemen voor een muziekje onderweg. Ik zie dat er iemand gebeld heeft en op mijn voicemail heeft ingesproken. Een vreemd bericht volgt, van een mevrouw die ik overigens niet ken, maar mij wel voor vanalles en nog wat uitmaakt. Zij linkt mij aan de wijkagent en aan een bericht op facebook, denk ik. Ik ben even van de wap en vraag me af waarom iemand zoiets doet. Een bedreiging uiten tegen een wildvreemd iemand die je niet eens kent? Ik ga hardlopen en probeer het van me af te zetten, dat lukt maar deels... Terug thuis stuur ik de wijkagent een bericht en voelt het al iets lichter. Toch blijft het gebeuren de hele dag in mijn achterhoofd en laat ik er een nlp oefening op los om het van me af te zetten. De hele dag maakt er zich een vertrouwd, onveilig gevoel van mij meester. Het gevoel dat ik iets niet in de hand heb. Schijnbaar is er iemand boos en moet ik dat ontgelden. Eigenlijk wil ik er helemaal niet te veel energie insteken, maar dat gaat bijna als vanzelf. Ik heb compassie met mezelf en bedenk wat ik een vriendin in deze situatie voor een advies zou geven. Balans in denken, voelen én doen...

 

 

Zomaar 4 situaties in 3 dagen die mij hebben uitgedaagd om balans te zoeken en te vinden. Om balans te vinden in denken, voelen én doen. 4 situaties die vrijwel niets met elkaar te maken hebben, maar wel iets van mij vragen.

Het is belangrijk om balans te vinden in denken, voelen en doen, omdat een teveel van één van de drie of een groot tekort van één van de drie zorgt voor disbalans. We hebben wel allemaal een voorkeur voor denken, voelen of doen. Binnen de NLP noemen ze dit de "index computations"; de basiscomponenten van de subjectieve ervaring. Als ik teveel denk, dan weerhoudt me dat vaak van het dingen doen. Hetzelfde is met teveel voelen. En dat is meteen wel een moeilijke, want hoe kun je minder voelen op het moment dat je teveel lijkt te voelen? Ook kan ik weleens redelijk onbezonnen iets gaan doen, terwijl ik beter eerst had kunnen nadenken. Of iets gaan doen, wat in lijn ligt met mijn voelen en niet zozeer met mijn denken.

 

Haha, hoe dan ook; het is belangrijk dat er balans in denken, voelen en doen is.  Hoe kun je er nu achter komen waar jouw voorkeur ligt? En waar dus ook de schakel ligt om meer balans te vinden? Let de komende dagen eens op hetgeen je zegt. Praat je veelal over wat je doet, over wat je denkt of over wat je voelt? Daar ligt precies jouw voorkeur en dat is de sleutel om meer balans te vinden. Nog een klein voorbeeldje. Naar aanleiding van het rare telefoontje, schreef ik een app naar mijn sportmaatjes; "het voelt een beetje creepy". Ik schreef aan mijn man; "ik voel dat ik behoefte heb aan een knuffel". Toch dacht ik ook vanochtend: ik ga gewoon hardlopen, dan zet ik het wel van me af. Dus daar kwamen, naast het voelen, ook denken en doen om de hoek kijken!

 

Ben jij een denker, een voeler of een doener en hoe breng je dit in balans? 

 

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Please reload

Recente berichten

April 3, 2019

March 26, 2019

December 21, 2018

Please reload

Archief
Please reload

Zoeken op tags
Please reload