Wendy Boumans

Krefelderstrasse 258 / 47877 Willich / T. (0031) 6 46 27 33 21 / E. wendy@gentilecoaching.nl

© 2019 Created by Gentile Coaching

Wat hebben Ajax, een gebrek aan zelfregie en het vinden van klein geluk met elkaar gemeen?

March 6, 2018

 

Het loopt niet zo lekker bij mijn cluppie... en dat is eigenlijk een understatement van jewelste! Ik vraag me af hoe het toch kan dat een club met zoveel ervaring, een spelersgroep met zoveel talent en een directie met hart voor de zaak, er zo'n sportieve puinhoop van kan maken. Ik wil me in deze blog niet branden aan uitspraken over trainerskeuze of spelers met te hoge salarissen of aan een directie die niet out of the box denkt; ik wil me in deze blog bezighouden met de overeenkomst die ik zie tussen het huidige Ajax en mijn coaching.

 

Natuurlijk heeft deze jonge spelersgroep het een en ander voor z'n kiezen gehad. Er is sprake van verlies geweest, niet in de eerste plaats door de trainerwissels, maar zeker door het wegvallen van Nouri. Dat heeft impact op zo'n jonge groep, op jongens die allemaal nét een beetje zelfstandig aan het worden zijn en het leven met alle ups en downs leren kennen. Toch geldt ook hier; het is niet de omstandigheid die je maakt, maar de manier waarop je daarmee omgaat.

 

Ik was erbij, vorig jaar 25 mei in Amsterdam. Ajax speelde de Europaleague finale! Wat was het een mooie dag, ondanks dat het elftal vanaf de eerste minuut slecht speelde. Het was mooi, omdat er saamhorigheid voelbaar was op het Museumplein en in de rest van de stad. De stad golfde van vreugde, zelfs na het laatste fluitsignaal! Als de spelers voor de wedstrijd ook maar één glimp hadden kunnen opvangen van de sfeer in de stad, had dit veel kunnen doen voor de hele wedstrijd. Er was een "wij maken er een feest van sfeer" en iedereen leek de regie hierover en de verantwoordelijkheid hiervoor te nemen. Mindset en zelfregie!!

 

Voor een positieve mindset heb je positieve gedachtes nodig die je gevoel positief voeden. Vanuit een positieve mindset kun je de regie over je eigen leven in handen nemen; zo ook de vooral jonge spelers van dit Ajax. Mijn inziens schort het aan een positieve mindset, aan eigenwaarde én daardoor aan de regie in handen nemen. Deze jongens lijken zich er niet meer van bewust hoe bevoorrecht ze eigenlijk zijn om bij Ajax te mogen spelen. Ze lijken zich niet bewust van hun voorbeeldfunctie en van het feit dat er jongens en meisjes zijn die met de naam van hun favoriete speler op hun rug lopen. Dat ze in postervorm boven bedden hangen en er bij de wekelijkse voetbaltraining bij menige amateurclub, gedroomd wordt van eenzelfde plek als Kasper of Klaas Jan. Ze lijken vergeten te zijn dat ze een talent hebben, waarvan ze bijna verplicht zijn het in de wereld te zetten.

Deze spelersgroep lijkt zo weinig eigenwaarde en positieve mindset te hebben dat je het ze bijna niet kwalijk kunt nemen dat ze de regie niet nemen. Dus... een goede trainer alleen kan dit niet oplossen. Een trainer kan wel de regie nemen en zorgen dat er naast de nodige sportieve uitdagingen om het talent tot bloei te laten komen, ook gewerkt wordt aan het mentale stuk. Een trainer heeft hierin een voorbeeldfunctie. Hij kan samen met de spelersgroep zoeken naar de dingen die er wel goed gaan, hij kan iedereen een rol geven waarin degene verantwoordelijk gemaakt wordt voor zijn stuk én hij kan een groepsgevoel stimuleren door positief kritisch te zijn. Op die manier wordt er gezocht naar het goede en mooie in iedere dag en hoeft er niet gewacht te worden op een mooie dag (met winst...)

 

Een positieve mindset, zelfregie en het vinden van klein geluk; ingrediënten in mijn dagelijkse praktijk die hoognodig ook binnen de wereld van het voetbal gebracht moeten worden!

 

Ik zou met de trainer en spelersgroep gaan zoeken naar hun intrinsieke motivatie. Ik zou geen genoegen nemen met het eerste antwoord en ik zou aan de hand van de beeldtaal (ja, playmobil!) duidelijk maken waar hun kwaliteiten liggen. Op die manier kan iedereen, aan de hand van ieders individuele kwaliteit de regie in handen nemen. Ook zou ik inzicht willen geven in intentie en gedrag en dat het effect van het gedrag soms anders is dan de oorspronkelijke intentie voor ogen heeft. Ik zou ze willen leren dat je moet staan voor je talent en dat je daarover zélf de regie hebt. Dat ze iedere dag moeten zoeken naar een positieve mindset en klein geluk.

 

En... dat ze op die manier in mei 2019 met de schaal in handen staan op het Leidseplein en dat ik dan geleund tegen een lantaarnpaal een biertje drink en "dit is mijn club, mijn ideaal..." meeneuriënd het glas hef.

 

Iemand toevallig het telefoonnummer van meneer van der Sar 😉🍀🦋?

 

- altijd in beweging -

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Please reload

Recente berichten

April 3, 2019

March 26, 2019

December 21, 2018

Please reload

Archief
Please reload

Zoeken op tags
Please reload