Wendy Boumans

Krefelderstrasse 258 / 47877 Willich / T. (0031) 6 46 27 33 21 / E. wendy@gentilecoaching.nl

© 2019 Created by Gentile Coaching

Zelfregie!

April 3, 2019

 

Volgens het woordenboek is zelfregie: "Vermogen van een persoon om zelf te bepalen op welke wijze hij het eigen leven inricht". Dat klinkt best groot en heftig, niet? Voor mij is zelfregie aan ontwikkeling onderhevig. Je bepaalt zelf voor een groot deel in welke mate jij de regie over je eigen leven in handen neemt. Natuurlijk gebeuren er veel dingen die buiten je bereik van invloed hebben, liggen. Toch ben ik er steeds meer van overtuigd dat je zelfregie kunt trainen. Dat het een soort spier is die je kunt ontwikkelen en die je mag voeden met positieve, voor jou werkende keuzes. Is het nemen van zelfregie dan alleen maar keuzes maken? nee, dat denk ik ook niet. Het nemen van zelfregie houdt voor mij in dat ik verantwoordelijkheid neem voor hetgeen er op mijn pad komt, dat ik consequenties aanvaard en inderdaad, keuzes maak. Je leven in eigen hand nemen, kan op elk moment, op elke dag en op ieder uur. Waarom zouden we wachten tot het vakantie is, tot de zon schijnt of dat die ene dag is geweest? Wat houdt ons tegen om van iedere dag een mooie dag te maken? Ik sprak daar laatst met een klant over. Een ambitieuze, hardwerkende dame die altijd voor anderen klaar staat, goed is in haar werk en van "doorgaan" een tweede natuur heeft gemaakt.

 

Tot... tot haar lichtje uitging en het lijf na veel schreeuwen aangaf dat het écht genoeg was geweest. "Ja, Wendy... nu bepaalt iets anders dat het wel even goed geweest is. Ik heb geen grip meer, de controle is weg en.. ik weet niet meer wat ik nu moet doen"! Euh.. iets anders? Het is het eigen lijf dat reageert op deze roofbouw. Op dat altijd maar doorgaan. Op dat negeren van allerlei signalen die steeds harder begonnen te gillen. "Ohja... het is míjn lijf, inderdaad...". Dat was het eerste inzicht naar zelfregie bij deze dame.

 

Wat zegt het lijf? Luister je daar naar of moet het schreeuwen? En precies bij het stellen van die vragen, maak je eigenlijk al keuzes. Het nemen van zelfregie over je leven hoeft niet altijd over grote keuzes te gaan, het begint vaak al met kleine keuzes over gezond eten, de trap of lift nemen, lachen in plaats van mopperen en op tijd naar bed gaan.

Zelfregie is een groot thema in de coaching van Gentile. Waarom? Omdat ik gemerkt heb dat veranderen gepaard gaat met het nemen van zelfregie. Toen mijn leven mij niet meer gelukkig maakte, nam ik de regie terug en maakte ik keuzes. Niet altijd gemakkelijk, niet altijd populair, maar wel steeds dichter bij mezelf komende. het leven is niet alleen een kwestie van rekeningen betalen, werken en voldoen aan allerlei verwachtingen, het is vooral een mogelijkheid om dat te doen waarvoor jij hier op de aarde bent neergezet, slingers op te hangen en liefdevol te zijn!

Mag jij ook iets meer zelfregie gaan nemen? Pas dan voor één ding op; het kan namelijk hele grote veranderingen en ontwikkelingen tot gevolg hebben. Je groeit! Mocht je dat niet willen, dan adviseer ik je om binnen je huidige kader te blijven. De keuze is aan jou ! Ik help je graag op weg naar meer zelfregie.. 

 

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Please reload

Recente berichten

April 3, 2019

March 26, 2019

December 21, 2018

Please reload

Archief
Please reload

Zoeken op tags
Please reload